Elanorin blogissa on menossa kiivas keskustelu siitä, saako äiti olla väsynyt vai ei. Tai kyllä kai lähes kaikki ovat sitä mieltä, että saa toki, mutta joistain kommenteista paistaa kyllä myös läpi se perusolettamus, että mikäli lapsen on tehnyt niin äiti jaksakoon. Mitäs läksit.

Minä olen näiden 11 kuukauden aikana ollut hyvinhyvin väsynyt monta kertaa. Huolimatta siitä, että Vilmaa en pois vaihtaisi, tätä elämää en pois vaihtaisi ja tästä hetkestäkin osaan nauttia. Silti. Välillä pitää mennä parvekkeelle kädet korvilla ja puhallella. Kun ei vaan jaksa.

Ja sanokoon kuka mitä hyvänsä, olen täysin vakuuttunut, että niin on kaikilla. Vaikka lasta olisi yritetty vuosia tai vain päiviä, ehkei ollenkaan yritetty. Silti se äitiyden vaatimus olla kärsivällinen ja aina saatavilla 24h on rankkaa.

Minua on alkanut ärsyttämään ihan hirvittävästi valehtelu siitä, että toiset muka jaksavat aina hymyssä suin. En usko. KUKAAN ihminen ei voi jaksaa aina (paitsi oma isäni, jolla on maailman pisin pinna - mutta siis luonnottaman pitkä). Miksi äitiydestä on tehty sellainen illuusio, johon äidiksi haluavien on sitten helppo tuudittautua? Että lapsen saaminen ja kasvattaminen on pelkästään ihanaa ja että välillä voi hetkellisesti olla rankkaa, mutta siltikin se on ihanaa. Kun ei ole. Ei aina hymyilytä ja välillä tekisi mieli paiskata koko lapsi seinään. Ihan totta, se pieni suloinen pakkaus, joka on maailman rakkain ja ihanin.

On iso ero siinä, heittääkö seinään vai meneekö sen sijaan parvekkeelle hetkeksi. Siinä on juurikin se pointti. Niin kauan kuin tajuaa lähteä ajoissa jäähylle ja laittaa lapsen vaikka pinnasänkyyn turvalliseen paikkaan voi sanoa itseään hyväksi äidiksi. Siitäkin huolimatta, että lähellekään kiiltokuvaäitiyttä ei pääse sillä käyttäytymisellä.

Elämä ei ole kuin sadussa. Ken niin luulee, valehtelee itselleen. Ja vaikka arki ei ole yhtä juhlaa edes lapsiperheessä ;) niin ei se aina kamalaakaan ole. Joka päivä on helpompi ja kun vihdoin ollaan tietty helppoustaso saavutettu, aletaan haluta uutta lasta. Ja kaikki alkaa alusta. :)